Τι είναι το crossfit

Το Crossfit, σαν πολύ σύντομος ορισμός είναι προπόνηση που χρησιμοποιεί λειτουργικές κινήσεις που εκτελούνται με υψηλή ένταση, σε διαρκώς μεταβαλλόμενα προγράμματα (constantly varied, functional movements, performed at high intensity). Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα Crossfit.

Xρειάζεται να είμαι σε καλή φυσική κατάσταση για να μπορέσω να κάνω CrossFit;

Όχι! Το CrossFit ταιριάζει σε όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης και το ίδιο πρόγραμμα μπορεί να εκτελεστεί από αγύμναστους μέχρι ολυμπιονίκες! Πολύ απλά, θα προσαρμόσουμε όλες τις ασκήσεις στο επίπεδο του καθενός, μιας και όλες οι ασκήσεις μπορούν να εκτελεστούν με κλιμακωτή δυσκολία (progressions). Για παράδειγμα, κάποιος που απέχει πολύ καιρό από τη γυμναστική θα κάνει καθίσματα (squat) με το βάρος του σώματός του ενώ κάποιος αθλητής μπορεί να βάλει στη μπάρα 100 κιλά. Kαι οι δύο όμως θα κάνουν την ίδια άσκηση, φτάνοντας ο καθένας το όριο της φυσικής του κατάστασης!

Eίχα ένα τραυματισμό. Μπορώ παρόλα αυτά να κάνω CrossFit?

Οι περισσότεροι τραυματισμοί οφείλονται στην κακή τεχνική με την οποία εκτελούνται οι ασκήσεις. Εκεί ακριβώς είναι που δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο CrossFit Volos, στη σωστή εκμάθηση της τεχνικής των ασκήσεων. Πολλοί ήρθαν με πόνους σε αγκώνες, γόνατα ή μέση και μέσα σε ένα μήνα τους ξεπέρασαν, επιτυγχάνοντας ασφαλή ενδυνάμωση με τη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων.

Αν παρόλα αυτά προέρχεσθε από μία εγχείρηση ή έχετε ένα χρόνια σοβαρό πρόβλημα (πχ σπονδυλολίσθηση, ρήξη χιαστών, χρόνια τενοντίτιδα κλπ) θα πρέπει κατ’αρχάς να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και κατά δεύτερον να το επισημάνετε στους γυμναστές μας, προκειμένου να σας διδάξουν μία ανώδυνη και ασφαλή παραλλαγή των ασκήσεων.

Είμαι γυναίκα και φοβάμαι μη "φουσκώσω" με το CrossFit.

Δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Θα δυναμώσετε αλλά δε θα φουσκώσετε, λόγω των ορμονών στο σώμα σας (οιστρογόνων) που δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Οι συντριπτικές περιπτώσεις γυναικών που βλέπετε να έχουν έντονα ανεπτυγμένη μυική μάζα, οφείλονται στη χρήση στεροειδών φαρμάκων.

Πόσα τμήματα υπάρχουν και σε ποιο θα ενταχθώ;

Υπάρχουν 3 βασικά τμήματα και κάθε ένα απο αυτά έχει τα δικά του χαρακτηριστικά:

  • Crossfit Intro: Είναι το τμήμα στο οποίο εντάσσονται όλοι όσοι δεν έχουν καμία προηγούμενη επαφή με το Crossfit. Οι ασκήσεις είναι απλές αλλά η ένταση είναι αρκετή για την αύξηση της φυσικής κατάστασης.
  • Crossfit Level 1: Το Level 1 αποτελεί τη συνέχεια του Intro. Σε αυτό το επίπεδο οι αθλητές εισάγονται σε όλες τις βασικές ασκήσεις που χρησιμοποιούμε στο Crossfit ενώ γίνεται εκπαίδευση στην τεχνική των παραπάνω ασκήσεων. Η ένταση σε αυτό το επίπεδο είναι ίδια με αυτή του Level 2. Η μόνη διαφορά είναι ότι δεν γίνεται χρήση περίπλοκων ασκήσεων εντός του workout έτσι ώστε να προστατευτούν οι αθλητές από λάθος εκτέλεση των ασκήσεων αυτών.
  • Crossfit Level 2: Είναι το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι αθλητές οι οποίοι κατέχουν όλες τις βασικές ασκήσεις του Crossfit σε όλες τις κατηγορίες (Weightlifting, gymnastics, bodyweight…). Η ένταση είναι η μεγαλύτερη δυνατή ενώ τα workout περιλαμβάνουν ένα συνδυασμό από διάφορες ασκήσεις. Ακόμη και στο Level 2 υπάρχει διαχωρισμός ανάλογα με το επίπεδο fitness των διαφορετικών αθλητών.

Τι χρειάζεται να έχω μαζί μου στην προπόνηση;

Πολύ όρεξη για δουλειά και μία απλή αθλητική ενδυμασία. Αποφύγετε τα παπούτσια τύπου sneakers ή all stars και φορέστε κανονικά αθλητικά παπούτσια, προκειμένου να προστατέψετε τα πόδια σας από τους κραδασμούς.

Επίσης, επιβάλλεται να έχετε ένα μπουκαλάκι με νερό για να πίνετε κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Υπάρχει δυνατότητα Personal Training?

Ναι. Στο Personal Training μπορείτε μόνοι σας είτε σε μικρά groups να κανονίζετε προπονήσεις με κάποιον coach που είναι διαθέσιμος. Ενδείκνυται για προσαρμοσμένη προπόνηση για διάφορους στόχους όπως προετοιμασία για σχολές που απαιτούν φυσική κατάσταση, αθλητές όλων των αθλημάτων που χρειάζονται ειδική προπόνηση λόγω του αθλήματος τους, αλλά και για οποιονδήποτε θέλει να προπονηθεί σε διαφορετικό ρυθμό από το υπόλοιπο γυμναστήριο. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων επικοινωνήστε με τη γραμματεία μας.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com